Home
2010
Vancouver Island, Las Vegas, Miami, Bahama's
New York
 
2009
Washington, New York, Niagara Falls, Las Vegas
 
2008
San Francisco, Las Vegas,
Los Angeles
 
Media
Foto's: 2010, 2009, 2008
Video's
 
Interessant
Links in reisverslagen
Andere reisverslagen sites
Lezen: reisgidsen
Kijken: DVD's
Gastenboek
Overzicht
Een stedentrip van (ruim) 3 dagen naar the Big Apple! In de maand februari, is dat wel verstanding? Achteraf blijkt dit prima te kunnen, want als je in mei gaat kun je het slechter treffen (zie reisverslag 2009).
Aankomst en vertrek verschillende vliegvelden in New York. Hotel op Broadway / Times Square. Vele excursies en bezienswaardigheden.

Vooruitblik
3 Januari 2010. De reis is geboekt. Voor het eerst een pakketreis (vlucht+hotel) volledig online geboekt via ebookers.nl. Ik moet zeggen dat deze boeking op één punt na geheel naar tevredenheid (duidelijk, snel, gemakkelijk) is verlopen. Ik zou bij een volgende boeking ebookers zeker als startpunt gebruiken, wat niet wil zeggen dat ik niet meer om mij heen kijk. Je wordt goed op de hoogte gehouden van je reservering en ook als wijziging plaatsvind (bijv. vluchtnummer die wijzigde). Echter, het minpunt was dat ebookers was vergeten om het vluchtnummer ook daadwerkelijk te wijzigen voor het tweede eticket nummer waardoor we niet online konden inchecken voor de vlucht. Dat was wel balen.
Om terug te komen op het vooruitblik, moet ik zeggen dat ik erg benieuwd was hoe een tweede keer New York binnen een jaar tijd mij zou bevallen. Een belangrijke voorwaarde is dat het weer mee zou zitten, aangezien het vorige New York bezoek een beetje nadelige "smaak" had in verband met de regen. Alhoewel we in februari gaan, blijkt dat toch een van de maanden met de minste neerslag te zijn. Naast de diverse bestaande activiteiten en excursies liggen er ook een aantal nieuwe in het planning. Ik hoef gelukkig niet erg lang te wachten, ruim een maand. We zullen het zien....
Vlucht: donderdag 18 februari: KLM (met Delta Airlines vliegtuig) 10:50 (aankomst 14:20)
Vlucht: zondag 21 februari: KLM 22:10 (aankomst maandag 22 februari 11:20)
Hotel: Crowne Plaza Times Square
In deze periode werd de nieuwe single van Alicia Keys gereleased: "Empire State of Mind (Part II)".
Is weer eens iets anders dan het bekende "New York, New York" van Frank Sinatra.

Foto en video: Omdat beeld nu eenmaal meer zegt dan tekst heb ik ook een video en foto overzicht gemaakt behorend bij dit reisverslag. Klik in het menu aan de linkerzijde op de video's link of op het jaartal van de foto's.

Do 18 februari
De Delta Airlines vlucht is voorspoedig verlopen, geen turbulentie, vriendelijk personeel, goede stoelen (leder) met voldoende beenruimte (volgens mij iets meer dan bij KLM). Recenlijk veel nieuws over de bodyscan op schiphol en in amerika. Nou dacht ik dat deze wel op een vlucht naar Amerika, met een Amerikaanse maatschappij actief zou zijn, maar dat bleek dus niet het geval. Delta is toch ook nog eens een risico vlucht te noemen gezien het recente voorval boven Detroit. Bij de gate werd wel iedere passasier even apart genomen voor een kort gesprekje (reden van reis etc.), maar er stond een normale rontgen scan. Aangekomen in Amerika (Newark vliegveld) stond er nauwelijks een rij bij douane (wel vlak na ons) en ook onze koffers kregen we zeer snel. Binnen een kwartier stonden we buiten op taxi te wachten. Geluk?
De taxirit (80 dollar inclusief fooi en tol) ging redelijk snel, toch ruim half uur rijden. En dan zet ie je af voor het hotel op Times Square en vanaf dat moment waan je in een andere wereld; de wereld die New York heet. Hotel is prima en luxe (4 sterren), kamer met 2 queen bedden ziet er eveneens schoon en verzorgd uit. Wij zaten op de 40ste verdieping en dan heb je een behoorlijk uitzicht!
Na een beetje opgefrist te zijn hebben we eerst even gezocht en gewinkeld voor een paar UGG laarzen voor mijn zus, die blijken daar een stuk voordeliger te zijn. Volgens google zouden er in ieder geval 3 winkels moeten zijn: één op Columbus Avenue (nr 160, retailwinkel), nog één op Columbus Avenue (nr 80, discount) en één in Soho (79 mercer street, Retail). Vanuit Times Square naar Columbus gelopen, maar geen nr 80 gevonden. Wel de winkel op nr 160. Het nieuwste model voor 200 dollar (Nederland: 350 euro). Zo, dat is binnen.
Teruggelopen en bij TGI Fridays wat gegeten en bijtijds naar bed, want het is eigenlijk 6 uur later in Nederland.

Vr 19 februari
Vroeg wakker geworden en goed en uitgebreid ontbeten met uitzicht op Times Square. Het weer ziet er redelijk uit, beetje bewolkt. Tickets opgehaald van de hop-on hop-off bus. Hop-on hop-off bus We hadden de freestyle tickets dat ons 72uur toestemming om van 4 bustour-loops gebruik te maken en 3 bezienswaardigheden naar keuze konden kiezen. De 4 loops zijn:
- Downtowm loop
- Uptown loop
- Night loop
- Brooklyn loop
Wij hebben gekozen voor de New York Skyride, Empire State Building (ESB) en de ferry naar het vrijheidsbeeld en Ellis Island. We zijn met de bus naar SoHo (staat voor South of Houston. Uit te spreken als houston, niet hoeston zoals in Texas) gereden en daar rondgelopen waarna we door zijn gelopen door Little Italy en Chinatown.
Little Italy Ground Zero St. Pauls Church
Dit was bijzonder omdat je dan een heel ander New York ziet dan Times Square of het Financial District. Dat maakt New York zo afwisselend, elke wijk heeft zo'n bijzonderheden. In Chinatown heb je van die typische winkeltjes, maar ook veel immitatie goederen zoals tasjes, horloges en parfum. Zijn we snel voorbij gelopen. Vervolgens zijn we naar Ground Zero en St. pauls Church geweest. Ten opzichte van vorig jaar was er niet erg veel veranderd op Ground Zero behalve dat er op twee locaties een plateau boven de hekken verschijnt. De St. Paul's Church blijft indrukwekkend als je daarbinnen rondloopt. De herinneringen aan 9/11 komen direct terug. Vanuit de kerk is het slechts een klein stukje naar Wallstreet, de bekende straat in het Financial District. Hier doorheen gelopen en vervolgens via Battery Park naar de pier voor vertrek naar het Vrijheidsbeeld (Statue of Liberty). Wat? Daar stond een enorme rij, waar we geen zin en tijd voor hadden. Het is dus beter om dit op een rustiger/gunstiger tijdstip te doen. We plannen het voor morgenochtend, maar veel bleek dat niet te schelen. Toen hebben we besloten om naar South Street Seaport te gaan en de Brooklyn tour te doen.
Brooklyn Brige
Top of the Rock uitzicht
Uitzicht op Empire State Building vanaf Top of the Rock
Deze is wel leuk om te doen voor een eerste keer, maar ik vond het nu voor een tweede keer wel tegenvallen. Na terugkomst op South Street Seaport hebben we foto's en gefilm van de Brooklyn Bridge en gedeelte skyline van New York. Vervolgens hebben we de bus gepakt en naar Fifth Avenue / Central Park gereden. Daar zijn we eerst nog eens de Apple store binnen gelopen. Volgens liepen daar bijna meer Apple medewerkers dan klanten. Erg druk, maar wel leuk om even binnen te lopen. Ik wilde kijken voor een IPOD maar prijzen scheelde toch niet erg veel. Teruggelopen via Fifth Avenue en Rockerfeller Plaza (Top of the Rock) naar ons hotel. Bij Top of the Rock hebben we kaartjes gekocht en ook dit jaar stonden er slechts een paar mensen voor ons bij de controle en de liften. Op naar de 76ste verdieping. Daar aangekomen wist ik van vorig jaar om direct door te lopen naar de 77ste en vervolgens trappetje om helemaal bovenop het dak van het gebouw komen te staan (waar de telefoon/radio masten staan). Wat een geweldig uitzicht; central park en ook het ESB. Vlakbij het hotel gegeten bij Applebee's. Om 19:00 kaartjes opgehaald voor de musical West Side Story in het Palace Theather op Times Square. Ik ben blij dat ik de musical heb gezien, maar hoef het geen tweede keer te zien. Ik zie liever Mamma Mia voor een tweede keer. Het verhaal van West Side Story is in feite het Romeo & Julia verhaal maar dan toegepast op de amerikaanse historie van de amerikanen en Puerto Ricanen. Lange en vermoeiende dag geweest en dus naar bed.

Za 20 februari
Vrijheidsbeeld
7:30 opgestaan en na het ontbijt de bus gepakt naar het Vrijheidsbeeld, maar al met al waren we daar pas rond 9:30 en stond er dus alsnog een redelijk rij van mensen. De oponthoud onstaat bij de strenge controle in een grote tent. De controle was strenger dan op het vliegveld! Gelukkig gaan er veel mensen op de boot naar de eilanden dus de derde was voor ons uiteindelijk. Het weer was goed, mooie blauwe lucht dus mooie foto's van het Vrijheidsbeeld. We hadden geen tickets om in het beeld te gaan, maar we konden er dus wel omheem lopen. Foto's en film van zowel het beeld als van de skyline van New York: Brooklyn Bridge, Financial District. Echt heel mooi. Met de boot via Ellis Island terug naar Battery Park. We hadden namelijk besloten om Ellis Island over te slaan in verband met de tijd en de eventuele lange wachtttijden bij het Empire State Building. Wel jammer, want achteraf bleken we zondag nog alle tijd te hebben. Vanuit Battery Park hebben we een taxi ($15) genomen naar het EBS. Voordeel is dat de taxi aan de andere kant van Ground Zero reed waar de het terrein niet afgeschermd was en dus een beter kijk opleverde. Misschien een tip voor de fanaten? In het ESB stond er nauwelijks (een paar mensen maar) voor de rij bij scanner/controle en waar je kaartjes om moest wisselen.
Uitzicht vanaf Empire State Building, 86ste verdieping
De New York Skyride is een 30min film in een simulator waarbij je over New York vliegt. Niet echt heel spectaculair maar geeft wel net dat extra. Na deze film heb je een verkorte weg naar de liften van ESB. Al met al hebben we toch 45min moeten wachten. De eerste lift brengt je namelijk naar de 80ste verdieping, waarna je in een tweede lift stapt naar de 86ste. Als je een extra/speciaal ticket hebt kun je ook nog naar de 102ste verdieping. Wij zijn op de 86ste gebleven en hadden een uitstekend uitzicht. Of je nu op de Top of the Rock staat of op ESB, dit blijft één van de mooiste ervaringen. Helaas zijn we vergeten de audio tour te boeken, want die leek mij wel gaaf. Echter, er bleken ook maar nauwelijks mensen met die koptelefoon rond te lopen dus misschien hebben we ook niets bijzonders gemist. Als ik zou moeten kiezen zou ik voor Top of the Rock gaan (nauwelijks wachttijden, goed uitzicht op central park en ESB en het lift avontuur), maar omdat je eigenlijk ook het ESB gezien moet hebben wordt de keus moeilijk. Daarom dit jaar maar beiden. Geld uitgeven doe je toch! Vanaf het ESB zijn we naar Times Square gelopen waar we de Uptown loop tour zijn gestart (rondje central park met in het noorden de wijk Harlem).
Central Park Strawberry Fields
Ter hoogte van de Zoo in Central Park uitgestapt en door het park naar Strawberry Fields en het huis (Dakato appartementen) waar John Lennon op de stoep doodgeschoten is. Omdat het weekend en een voorjaarsdag was verbleven er veel mensen in het park. Het park zag er bijzonder uit vanwege de sneeuw die er nog lag en de kale bomen. Teruggelopen richting hotel waar we voor een tweede maal bij TGI Fridays hebben gegeten, omdat ons dit de eerste keer goed bevallen was. Na het eten in het hotel even opgefrist en de night tour bus gedaan. Deze tour heeft slechts een aantal uitstappunten (makkelijkst is om gewoon te blijven zitten) en rijd naar het zuiden via de Manhattan Bridge naar Brooklyn Heights (pier aan de onderkant van de Brooklyn Bridge) voor een uitzicht over Manhattan by Night. Mooi al die lichtjes! S'avonds online ingechecked voor de terugreis morgen: stoelen bij de nooduitgang zonder bijbetaling.
Times Square in het donker #1 Skyline van Manhattan in het donker Times Square in het donker #2


Zo 21 februari
Vandaag hebben we eigenlijk niet meer veel op de planning staan. Achteraf hadden we het dus iets rustiger aan kunnen doen en vandaag nog iets doen. Maar ja, dat is achteraf en je weet maar nooir wat er gebeurd. Voor hetzelfde geldt is het vandaag opeens slecht weer en sta je in de mist op het ESB. We hadden twee opties: of we nemen een middag voorstelling van een musical (mamma mia) of we doen rustig aan en lopen door Manhattan. We kozen voor het laatste want dat gaf ons beiden meeste voldoening. Met de downtown bustour naar Macy's geweest, maar deze bleek nog gesloten te zijn tot 10:30. Daar wordt je moe van! Vervolgens via Fifth Avenue naar Madison Square Garden Park en Union Square gelopen. Dit was heerlijk op een zondag ochtend. De echte New Yorkers genoten van de mooie zondag ochtend. Union Square had diverse kunstenaars die hun waren probeerde te verkopen. We waren te moe terug te lopen naar Macy's dus taxi genomen ($12). Alle verdiepingen afgelopen. Het is één groot warenhuis (minstens 2 keer zo groot als de Bijenkorf in Amsterdam). Officiceel is Macy's het grootste warenhuis ter wereld. Wetenswaardigheid: Macy's was tot een paar jaar geleden altijd het grootste warenhuis geweest. Toen was er één in Japan die iets groter was. Om deze status weer terug te winnen moest Macy's een kleine winkel op de hoek (Sunglasshut) opnemen waardoor zij weer de grootste waren. Dit heeft de eigenaar van die winkel zoveel geld opgeleverd dat het twee eilanden in de pacific ocean heeft kunnen kopen. Da's slim zaken doen! Dit is één van de redenen waarom ik een groot voorstander ben om zo'n hop on off tour te doen. Op elke bus zit iemand die van alles verteld waar de bus voorbij rijdt.
Central Park, gezellig met z'n allen schaatsen
En neem je een andere bus op hetzelfde trajact dan heb je weer een andere gids die weer andere dingen verteld. Er zijn ook andere mogelijkheden om Manhatten te zien: lopen, metro, openbaar vervoer maar dat is erg vermoeiend, je ziet weinig of je mist de toelichting op wat je allemaal ziet. Daarom zou ik deze tour altijd aanraden, maar ieder heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur. Na Macy's zijn we naar Central Park weer gelopen en hebben daar nog rondgekeken en van het mooie weer genoten. Er werd ondermeer druk geschaatst op een plas wat erg leuk was om te zien en een gezellige sfeer aan het park gaf. Tevens mooie foto's gemaakt. Tenslotte terug naar het hotel waar we koffers ophaalde uit de baggageruimte en hebben we om 17:45 taxi naar het JFK vliegveld genomen ($60). Geen lange rijen voor incheck/baggageafgifte alsmede douane (ook geen bodyscan). Achter de douane bleek helaas er weinig te zijn; nauwelijks restaurants en winkels om tijd door te komen. Dus misschien beter om volgende weer voor de douane iets te eten. Vlucht zat bomvol. Helaas zaten de stoelen bij nooduitgang heel erg slecht (leek wel een plank waar ik op zat). Bovendien werkte mijn personal entertainment systeem niet, dus maar 4,5uur geslapen. Rustige vlucht verder en 10min eerder geland (duur 7u:40m). Op schiphol ook geen rijen, maar werden wel beiden uitgepikt bij douane. Gelukkig dit keer niet veel ingekocht behalve de UGG laarzen dus ook hier geen probleem.

Terugblik
Ben enorm blij dat ik een tweede keer in New York ben geweest. Met name omdat het weer nu mee zat.Wel koud, maar tegen kou kun je gemakkelijk kleden en was dus verder geen probleem. Ondanks dat de nieuwigheid eraf af bleef dit een geweldige ervaring. Die wolkenkrabbers, Times Square, de drukte, de mensen en overige bezienswaardigheden vind je nergens anders. Doordat we ook veel gelopen hebben krijg je toch een ander en positief gevoel van New York (Manhattan). Ik denk dat ik het nu wel even gezien heb, maar wil zeker over een aantal jaar nog eens terug voor de veranderingen (Freedom Tower op Ground Zero en ervaren of de stad verder veranderd is bijvoorbeeld). New York is zeker een aanrader als stedentrip. De één vind 3 dagen (veel) te kort, de ander houd tijd over. Het is niets voor niets één van de meest bezochte en favoriete steden.