Hoe werkt IIS eigenlijk op het internet?

Internet Information Services (IIS) is een flexibele, universele webserver van Microsoft die op Windows-systemen draait om aangevraagde HTML-pagina’s of -bestanden weer te geven. Een IIS-webserver accepteert aanvragen van externe clientcomputers en retourneert de juiste reactie. Met deze basisfunctionaliteit kunnen webservers informatie delen en leveren via lokale netwerken, zoals bedrijfsintranetten en wide area-netwerken, zoals internet vergelijken.

Een webserver kan informatie aan gebruikers leveren in verschillende vormen, zoals statische webpagina’s die zijn gecodeerd in HTML; door bestandswijzigingen als downloads en uploads; en tekstdocumenten, afbeeldingsbestanden en meer.

Webservers bieden portals

Moderne webservers bieden veel meer functionaliteit voor een bedrijf en zijn gebruikers. Webservers worden vaak gebruikt als portals voor geavanceerde, zeer interactieve, webgebaseerde applicaties die enterprise middleware en back-endapplicaties met elkaar verbinden om enterprise-class systemen te creëren. Met Amazon Web Services kunnen gebruikers bijvoorbeeld openbare cloudbronnen beheren via een webportal. Ondertussen leveren streaming mediadiensten, zoals Spotify voor muziek en Netflix voor films, real-time streaming content via webservers.

Hoe IIS werkt

IIS werkt via een verscheidenheid aan standaardtalen en protocollen. HTML wordt gebruikt om elementen te maken zoals tekst, knoppen, afbeeldingplaatsingen, directe interacties / gedragingen en hyperlinks. Het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is het standaard communicatieprotocol dat wordt gebruikt om informatie uit te wisselen tussen webservers en gebruikers. HTTPS – HTTP via Secure Sockets Layer (SSL) – gebruikt Transport Layer Security of SSL om de communicatie te coderen voor extra gegevensbeveiliging. Het File Transfer Protocol of de beveiligde variant, FTPS, kan bestanden overzetten.

Aanvullende ondersteunde protocollen omvatten het Simple Mail Transfer Protocol, voor het verzenden en ontvangen van e-mail en het Network News Transfer Protocol, om artikelen over Usenet te leveren. Wil je meer weten over het internet? Lees dan https://internetvergelijken.org

IIS werkt met ASP.NET Core

Het ASP.NET Core-framework is de nieuwste generatie Active Server Page (ASP), een server-side scriptengine die interactieve webpagina’s produceert. Vanuit het web wordt er een aanvraag ingediend bij de IIS-server, die de aanvraag verzendt naar de ASP.NET Core-toepassing, die de aanvraag verwerkt en zijn reactie terugstuurt naar de IIS-server en de client die de aanvraag heeft gegenereerd. Voorbeelden van toepassingen die zijn geschreven op ASP.NET Core omvatten blogplatforms en contentmanagementsystemen.

Ontwikkelaars kunnen IIS-websites produceren met een aantal hulpmiddelen, waaronder Web Distributed Authoring en Versioning, waarmee webcontent kan worden gemaakt en gepubliceerd. Ontwikkelaars kunnen ook geïntegreerde ontwikkeltools gebruiken, zoals Microsoft Visual Studio.