Kan energie bedrijven helpen volgens de professor?

Het is maar de vraag wat energie kan gaan doen?

Professor Gordon Walker van de universiteit van Lancaster, en het universitaire Demand Center, stelt dat “de gecombineerde noodzaak om koolstofemissies en Nogveelminder energie te verminderen op schaal, snelheid en op manieren die rechtvaardigheid en rechtvaardigheid belichamen, betekent dat met name in de meer welvarende delen van de ontwikkeld, met koolstof verzadigd globaal noorden, moeten we zowel het energievoorzieningssysteem ont-carboniseren en het gedrag van het dagelijks leven stroomloos maken, thuis, op het werk en in beweging.

“Terwijl hij voorstander is van schone koolstofarme energie aanbieden online wijst er ook op dat het bouwen van een koolstofarme energievoorziening niet snel gaat, waarbij IJsland als voorbeeld wordt genoemd, dat 40 jaar duurde om zijn elektriciteitsvoorziening te transformeren van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare geothermische energie.

In zijn denkwerk zegt hij dat we, om internationaal overeengekomen klimaatdoelstellingen te halen, ‘energievraagverlaging bovenaan een’ energiehiërarchie ‘moeten plaatsen. In dit meest eenvoudige vorm kan dit het drogen van kleding op een waslijn betekenen. Maar het omvat ook projecten zoals het ontwerpen van gebouwen, zodat ze beter kunnen profiteren van ‘natuurlijke’ warmte en koeling, zoals het opvallende Eastgate Center in Harare doet.

Energie is altijd anders voor bedrijven

Meer fundamenteel betekent het begrijpen wat ‘energiediensten’ we als mens nodig hebben voor een fatsoenlijke kwaliteit van leven – net zoals armoedestrijders kijken naar welk minimuminkomen nodig is voor een fatsoenlijke kwaliteit van leven – en trainen hoe ze deze kunnen voorzien van zo weinig technologisch produceerde zoveel mogelijk energie. Dit is een grote stap – verder dan alleen maar proberen om producten energie-efficiënter te maken, zoals gloeilampen, zo belangrijk als deze.

Op een dag kunnen we misschien, zoals Chris Goodall suggereert, een bijna onbegrensde voorraad schone groene energie hebben. Misschien hebben we zelfs vliegtuigen met hernieuwbare energie. Het kan zelfs zijn – zoals de nucleaire industrie beroemd beloofde maar nooit heeft geleverd – een tijdperk waarin energie te goedkoop is om te meten. Ik hoop dat we het doen.

Maar in de tussentijd moeten we de planeet niet verwoesten voor toekomstige generaties door middel van op hol geslagen klimaatverandering.

Dus op dit moment moeten we de energievraag radicaal verminderen, ons energiesysteem transformeren van vuile fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie en we moeten eerlijker energie delen. Nirvana is wat verder weg.